Tip 13

Det må være enhver birders drøm at skrive sit navn ind den store kongerække af birdere, der har fundet en ny art for Færøerne. Internationalt anerkendte for deres flid, dygtighed og tålmodighed er disse birdere. Hvem husker ikke RS sorthovede måge, RáK’s hvidryggede ryle, PU’s, MBH’s eller JSH’s (alt efter hvem der nu sagde hov) citronvip, KT’s pterodroma, JKJ’s grønne sanger, SS’s skovpiber (hehe), JK’s tenneessee sanger og man kunne fortsætte…

Men hvilke arter er de 13 mest oplagte nye for landet? Hvis vi sammenholder med Island og Shetland, så er der en række arter, der bør ligge lige til højrebenet og disse arter vil vi se lidt nærmere på. Arterne kommer i mere eller mindre tilfældig rækkefølge.

1: Krumnæbbet ryle – utrolig, men sandt. Krumnæbbet ryle er aldrig set på Færøerne. Denne art er årlig på Shetland og stort set også på Island – så den bør næsten tages af su-listen – men der er bare det ved den, at den endnu ikke er set heroppe.

2: Stribet græshoppesanger – der går 4 stribede på en pallas på Shetland og arten er set på Island. Og pallas er taget heroppe – så den bør være yderst oplagt i en grøft på Svínoy.

3: Stor korsnæb – arten ses i invasioner på Shetland og der er 5 fund på Island, så den bør være realistisk.

4: Buskrørsanger – med en sandsynlig fugl i 2009 på Færøerne, 6 fund på Island og en stort set årlig forekomst på Shetland, så bør denne kunne ses.

5: En catharus-drossel – der er over 20 fund af disse små skovdrossler på Island og en del fund på Shetland. Så den bør kunne ses en oktoberdag på Suðuroy.

6: Rødøjet vireo – selv om den ikke er set på Shetland, er der 18 fund frem til 2000 på Island. Det er den almindligste amerikanske småfugl i WP, så den bør dukke op før eller siden.

7: Myrtesanger – Med 14 islandske fund og et par stykker fra Shetland bør dette være den første dendroica på Færøerne.

8: Dværgværling – med en stort set årlig forekomst på Shetland og 7 islandske fund frem til 2003, så ligger denne lækkerbisken og venter til efteråret på Svínoy.

9: Storpiber nærmer sig trash på Shetland, men er ikke godkendt på Island. Arten har et ret sydligt træk, men enkelte bør komme til Færøerne på efteråret.

10: Aftenfalk – 4 fund er gjort på Island og den ses med ikke alt for mange års mellemrum på Shetland, så den kunne ses en majdag på returtræk ved Akraberg.

11: Amerikansk tundrahjejle – På 20 fund på Island og lidt færre på Shetland bør denne kunne findes blandt hjejlerne før eller siden.

12: Bonaparte måge – Det har vrimlet med dem i Skotland og de ses også jævnligt på Island – så denne lille fætter bør komme inden for overskuelig tid.

13: Lille gulben – 18 islande fund og en del shetlandske gør, at denne art bør være mulig og realistisk.

SiO

Advertisements

2 comments on “Tip 13

  1. Svinoy Sucks says:

    14. snegås – arten er set flere gange på FØ, men ABK og venner har sat den i forkert kategori.

  2. MikeP says:

    Nogle forbløffende udeladelser fra de færøske listen! Men den første optegnelser Dværgværling og Storpiber fra Unst først kom efter jeg ankom, mens Buskrørsanger er kun blevet regelmæssig ganske nylig. Krumnæbbet Ryle er ganske sjælden de fleste år. (PS skylden for dårlig oversættelse på Google translate)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s