Brandmási

Rosenmåge

Søren Sørensen mobbede i weekenden med, at der ikke var set en eneste su-art i januar måned. Og det var helt rigtigt selv om bedre arter som spurvehøg og to dværgmåger var kommet i bogen. De blev pillet af su-listen pr. 1.1.2010 sammen med 20 andre arter. Dette skulle så gerne bevirke, at SUs arbejde ikke for 75% vedkommende kommer til at dreje sig om færøske sager. Så Færøernes gyldne tider er ovre – eller også skal der bare produceres ordentlige hits. Så vidt vides er der kun fundet én su-fugl i 2010 i DK (ikke østlig torturdue), nemlig en hvidøjet and. Så lige nu står det 50/50 med sager.

Rosenmåge

I dag havde jeg nogle ærinder i Tórshavn, så der blev tid til at birde lidt på fastlandet. Tórshavn gav grønbenet rørhøne, sjagger og NUL sortbrun and, idet dens vandhul igen igen var forsset til. Så jeg opgav Tórshavn og ville tjekke Eiði og twitche Rockmunds store skallesluger. Ved Eiði var der lidt dykænder, en blishøne og eller ikke det store. Jeg bestemte mig så for at det skulle gælde havnene. Jeg tjekkede havnene i Eiði, Leirvík, Tórshavn, Runavík og vupti, så var der bingo i Toftir. En lille måge fouragerede ihværdigt i et lille hjørne af havnen. Jeg opdagede den fra bilen, blokkede bremserne og hoppede ud med lynets hast, men bilen stod til fortræd for trucks og biler. Med Esbjergrosenmågen frisk i erindring tog det få sekunder at konstatere, at denne nydelige måge havde nydelig kileformet hale  – YES ROSENMÅGE. Fuglen blev fotograferet og meldt ud til både DK og FØ. Desværre besluttede en lastbil at rumstere i præcis det havnehjørne, hvor rosenmågen holdt til. Så den forsvandt efter 5 minutters obs og kunne ikke genfindes. Men ingen prøvede at twitche den uanset.

Alt i alt en rigtig lækker sag på en rigtig lækker frostklar dag med flere sjove fugle og årets første SU-art. Og helt ærligt, så var det måske med til at bringe lidt af glæden ved at se på måger tilbage. Nogle gange kan man blive lidt træt at de store havmåger, hvor der er smith, thayers, kumliens, cachinnans, michahellis og omissus-typer i en uendelighed. Så med mindre jeg finder en klassisk mathildekakaobrun 1k smith (gerne med yank ring eller tags), så gider jeg ikke sende store måger til SU… Tja, ok, når de ser både Black-tailed Gull og Slaty-backed Gull i New Foundland (en spytklat vestsydvest for Færøerne), så skylder vi nok lige give dem 3 minutter en dag. Eller også skal vi bare leje RSN i en uge…

Eller skal vi bare holde os til de kolde punkbirdernes facts?:

FACT: You have a better chance of finding Ross’s Gull in Britain than you do Slaty-backed Gull.

FACT: Ross’s Gulls are a billion billion billion times better than Slaty-backed Gulls.

FACT: Whilst you’re looking for Ross’s Gull on the coast, you might also find something else interesting , like a Harlequin Duck or whatever.

Jeg fandt ikke strømand denne gang (den har jeg ædlet på Eiði i 2008), men to islommer blev det da til (sands. 2k pga. skællet ryg).

Islom

SiO

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s