Nordsanger

Phyl 3

25. aug. tog jeg til Svínoy. To dage med 5-10 m/s fra sydøst. Det er opskriften på hits. Som det så fin var forudsagt på min facebook status:

Udsigt, der gælder til tirsdag morgen og indeholder hit-garanti: Let til frisk sydøstlig vind, 5 til 10 m/s. Mest tørt med nogen sol, og temp. mellem 10 og 14 grader. I nat svag til let østlig vind, under 8 m/s, og vekslende skydække med temp. mellem 7 og 11 grader.

Netop denne tirsdag morgen var det, jeg slog til igen. Der var pænt fald af phyller (25+) på Svínoy. Der er ca. 10 haver, hvoraf nogle er totalt tilvoksede og utilgængelige, men super spændende for småfugle.

Jeg havde obset ca. 5 timer på øen, da jeg fandt nordsangeren. Faktisk tjekkede jeg den østligste have ca. hver ½ time, idet der kom nye fugle ind fra havet. Flere af dem var totalt ramponerede og ubestemmelige, sandsynligvis pga. en stomlagtryk over Skotland. Nå, men på måske 100 m afstand ser jeg denne phyl med tydeligt dobbelt vingebånd og opstoppernæb. Jeg ser den dårligt og på lang afstand, men får lidt billeder, før den synker i jorden. Via sms og telefon får jeg at vide, at jeg ikke må finde bryn 25. aug. så det er helt sikkert noget sjovt. Og desuden var tertial-spidserne ikke hvide, så det var ikke et bryn. Jeg leder så efter den et godt stykke tid. Dagen havde vist, at phyllerne havde en tendens til at følge haverne nordpå og havne i de to nordligste haver. Jeg tjekkede dem, og mens jeg gjorde det, genfandt jeg nordsangeren i en lille kartoffelmark ved siden af haverne. Den var så venlig at stille sig til udstilling i et hegn et par sekunder, hvor den fint kunne nydes og fotograferes.

Jeg havde ingen litteratur med, så jeg var i tvivl om bestemmelsen. Jeg har kun set en nords tidligere. Den blev ringmærket i Erik Enevoldsens have ved Søndervig. Den huskede jeg som havende endnu længere øjenbrynstribe og ikke så tydeligt dobbelt vingebånd, så jeg gjorde mig overvejelser ang. østlig lunds. Men da den kom op på pc’en derhjemme lignede den nu meget godt en nords, hvilket andre også bekræftede.

Nordsangeren blev set kun 50 m fra haven, hvor en nattergal sang 18. maj og kun 80 m fra en have med hvidsægget sanger i foråret. Spændende hvad det ellers kan blive til i efteråret.  Så ædelsangersamlingen for 2009 lyder på hvidskægget sanger 3 stk, gulbug, spottesanger, høgesanger, gærdesanger, munk, tornsanger, havesanger, løvsanger, skovsanger, løvsanger, gransanger og altså nu nordsanger… Mon ikke hvidbrynet løvs og Færøernes første brune løvs kan bogen i efteråret?

Phyl 2

SiO

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s